Enligt Naturvårdsverket så slänger vi varje år 1, 3 ton mat i Sverige. Hälften av det är matsvinn, alltså mat som hade kunnat ätas om den behandlats annaorlunda. Nätbutiken Matsmart säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser. VD Karl Andersson säger att ett paket makaroner, en flaska mineralvatten eller olivolja till exempel inte blir dåligt bara för att bäst före datum har gått ut.
– Bäst före-datum är bara en garanti från producenten att varan håller samma kvalité som vid tillverkningstillfället, säger han.
Okunskapen om datummärkningen kan vara en bidragende orsak till matsvinnet och Karl Andersson menar att matsvinnet är ett slöseri med resurser som innebär onödig utsläpp av växhusgaser.
Enligt Karl Andersson har Östgötarna trots att tonvis med mat kastas i onödan i länet samtidigt bidragit till hållbarhet genom att de 2016 köpt 33 ton mat från Matsmart. Mat som många gånger annars varit svårtsåld i vanliga butiker bara för att den hade kort bäst-före-datum.