• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Över ett halvt ton mat sängs i onödan varje år enligt, Naturvårdsverket. Foto: Privat

Östgötar slänger tonvis med mat i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Tonvis med mat slängs i ondödan. En SIFO-undersökning visar att 28 procent av 1000 tillfrågade inte vet skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag.

Enligt Naturvårdsverket så slänger vi varje år 1, 3 ton mat i Sverige. Hälften av det är matsvinn, alltså mat som hade kunnat ätas om den behandlats annaorlunda.  Nätbutiken Matsmart  säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser. VD Karl Andersson säger att ett paket makaroner, en flaska mineralvatten eller olivolja till exempel inte blir dåligt bara för att bäst före datum har gått ut.

– Bäst före-datum är bara en garanti från producenten att varan håller samma kvalité som vid tillverkningstillfället, säger han.

Okunskapen om datummärkningen kan vara en bidragende orsak till matsvinnet och Karl Andersson menar att matsvinnet är ett slöseri med resurser som innebär onödig utsläpp av växhusgaser.

Enligt Karl Andersson har Östgötarna trots att tonvis med mat kastas i onödan i länet samtidigt bidragit till hållbarhet genom att de 2016 köpt 33 ton mat från Matsmart. Mat som många gånger annars varit svårtsåld i vanliga butiker bara för att den hade kort bäst-före-datum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.