Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Östgötarna som kuggat flest uppkörningar

Uppdaterad
Publicerad

Under nästan fyra års tid kämpade 33-åringen från Norrköping med att ta B-körkort. Till slut lyckades hen – efter 32 uppkörningar.

Färsk statistik från Trafikverket som Nyhetsbyrån Siren tagit fram visar att drygt 1 200 personer runtom i landet kört upp minst 15 gånger under perioden 1 januari 2013 till 11 oktober 2019.

– Det är ytterst ovanligt. Under den här perioden genomfördes totalt drygt 1,8 miljoner körprov, säger Kristina Hagberg, chef på Trafikverket Förarprov, till Nyhetsbyrån Siren.

Norrköping

Men 33-åringen är inte den östgöte som kört upp flest gånger för behörighet B i Östergötland. En 39-årig Norrköpingsbo körde under 1,5 år upp 35 gånger innan körkortet var i hamn, och en 45-åring från Linköping 33 gånger under tre års tid.

– Vi försöker säga att man ska hushålla med sina provtillfällen, så att man verkligen tränar mellan gångerna och satsar på utbildning istället för omprov. Vi ser ibland att man kommer tillbaka för tidigt för att genomföra prov, och det finns inget som hindrar det om det finns lediga tider, säger Kristina Hagberg.

Fakta: Körkort

  • Ett körprov för behörighet B kostar 800 kronor om det görs dagtid och 1040 kronor på kvällar och helger.
  • Avgift för Trafikverkets bil vid körprovet är 400 kronor.
  • Kunskapsprovet kostar 325 kronor dagtid och 400 kronor på kvällar och helger.
  • För att få körkort måste man få godkänt på kunskapsprovet och körprovet inom en tvåmånadersperiod, annars måste båda proven göras om.

Källa: Trafikverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet