Hör när utställningsproducent Olle Schmidt berättar om konstverken som de har fått in till ”Hem ljuva hem”. Foto: SVT

Östgötarnas egen konst ställs ut i Linköping

Publicerad

Idag invigdes konstutställningen Hem ljuva hem på Passagen i Linköping, en utställning som bara innehåller östgötarnas egna favoritverk.

Utställningen som invigdes under torsdagen innehåller en blandad kompott av konstverk från hela Östergötland. Tanken bakom utställningen var att låta vanliga östgötar ställa ut konstverk som de har i sina egna hem, och intresset har varit stort.

– Vi visste ju inte alls från början hur många som skulle komma med sina konstverk, men vi har haft över 120 människor som har lämnat in sina favoritverk till oss så vi är jättenöjda, säger Lars Ove-Östensson, konsthallschef.

Spridda skurar

Med så många, och så olika, konstverk har det varit en utmaning att hänga alla tavlor. Olle Schmidt är utställningsproducent på Passagen och har arbetat hårt med utformningen av utställningen.

– Det är ju väldigt spridda skurar med allt från barnteckningar till etablerade konstnärer så det har varit en utmaning. För att bilderna ska synas så bra som möjligt har vi har jobbat mycket med färger, så utställningen börjar med varma toner och blir sen kallare, säger Olle Schmidt.

I klippet ovan kan du höra Olle Schmidt berätta mer om utställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.