I klippet: berättar åkare om att vara tillbaka på snö och driftansvarig berättar att det nu är ett litet vågspel om hela backen kan öppnas eller inte. Foto: Ulf Persson/SVT

Efterlängtad premiär i Yxbacken – efter att förra säsongen uteblev

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens minusgrader göra att två skidbackar i Östergötland nu slår upp portarna. Yxbacken utanför Norrköping öppnade på lördagen tillsammans med Svedjebacken i Valdemarsvik och dagen efter är det dags även för Ombergsliden i västra länsdelen.

I Norrköping är det visserligen bara en av tre nedfarter som håller öppet under helgen – den mindre barnbacken. Men det var ändå efterlängtat och mycket folk i backen. Hur det blir med övriga nedfarter berättar driftansvarige Tomas Ingvarsson mer om i klippet.

En skidbacke mindre i länet

Både Yxbacken och Ombergsliden fick ställa in förra årets säsong pga den milda vintern. I höstas blev det klart att Tolvmannabacken i Kisa görs om till mountinbikeanläggning. Efter flera dåliga vintrar sålde Branäsgruppen backen till MTB-stjärnan Oscar Härnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.