Östgötateatern slår upp sina portar med musikal

Publicerad

Den 25:e september är det skandinavienpremiär för musikalen Amélie på Stora teatern i Norrköping, och regeringens besked igår tycks innebära att det kan bli fulla salonger i höst.

– Det har varit ett riktigt skitår för kulturen, suckar Östgötateaterns chef Nils Poletti.

I februari ifjol fick den publika verksamheten stängas ner på grund av coronarestriktioner. Bortsett från en kortare period förra hösten då man fick spela för max 50 personer har man istället fått ägna sig åt digitala produktioner, utan publik på plats.

Nu kan man öppna salongerna igen. Förra veckan var det premiär för komedin ”Alla mina liv” i Linköping. 100 personer släpps in i en salong som tar 400, men regeringens besked igår tyder på att man ska kunna fylla salongerna redan nästa månad.

Firar franskt

Höstens stora musikalsatsning blir Amélie som bygger på filmen ”Amelie från Montmartre” från 2001. Den får premiär i Norrköping och flyttas i mitten av november till Linköping.

– Som skattefinansierad teater så ska vi våga ta risker och inte bara köra gamla klassiker om och om igen, säger Nils Poletti ,som tror att Amélie  blir en perfekt varm återstart för teaterlivet.

800 personer sökte roller i uppsättningen och den som fick huvudrollen var Klara Enervik. Hon kommer direkt från teaterhögskolan i Malmö, så det här är hennes första stora roll. I klippet ovan berättar hon om vad filmen betytt för henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.