Foto: SVT

Östgötatidningar vill sparka fotografer

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på flera av NTM-koncernens tidningar i Östergötland informerades under eftermiddagen om att ledningen vill ta bort samtliga fotograftjänster.

– Det här inte bra alls. Det kommer att underminera den lokala journalistiken. Förutom att jobben blir färre så är vi är oroliga för kvalitén, säger Calle Slättengren, fackordförande för journalisterna på Norrköpings tidningar.

Totalt åtta fotografer

Det handlar om sammanlagt åtta fotograftjänster; tre på Östgöta Correspondenten i Linköping, tre på Norrköpings Tidningar, en på Motala Vadstena Tidning och en på Västerviks-Tidningen.

– Men det drabbar också Folkbladet som får sina bilder från vår interna bildbyrå, säger Calle Slättengren.

Kvar på bildavdelningen blir en chef, enligt ledningens förslag.

Fackliga förhandlingar om två veckor

– Tanken är att reportrarna ska fotografera och filma, vilket många gör redan idag, och att man ska köpa in bilder från frilansare.

Nu ska förslaget förhandlas med facket.

– Ja, vi börjar med det om två veckor.

Nödvändigt enligt företagsledningen

Östgöta Medias publisher, Anna Lindberg, har idag åkt Östergötland runt för att informera personalen.

– Vi gör det här för att stärka företaget inför framtiden, säger Lindberg till SVT Nyheter Öst.

Måste ha rätt kompetens

Mycket händer i medievärlden just nu och Lindberg menar att mediehusen måste ”ompositionera sig”. Företaget måste redan nu se till att det finns rätt kompetens för framtida utmaningar. Rent konkret betyder det att personalen måste kunna klara flera olika arbetsuppgifter.

– Vi kommer inte att ha personal som bara jobbar med bilder, säger Lindberg.

Liknande i andra medieföretag

Östgöta Media är ingalunda det första medieföretaget som genomför liknande omorganisationer. Andra tidningar inom NTM-koncernen, som äger Östgöta Media, har redan tagit bort fast anställda fotografer.

Även tidningar på andra håll i landet har minskat eller helt tagit bort fotograftjänster.

Östgöta Media AB

  • Ingår i NTM-koncernen och bildades 2008 när mediekoncernen NTM (Norrköpings Tidningars Media AB) skapades.
  • Ger ut Östgöta Correspondenten, Norrköpings Tidningar, Folkbladet, Motala Vadstena Tidning och Västerviks-Tidningen samt gratistidningarna Extra Östergötland, Mera Norrköping, Mera Linköping och Mera Västervik, Vimmerby, Hultsfred.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.