Mattias Näsström, trafikoperativ chef Östgötatrafiken. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Östgötatrafikens bussar ska ha skyddsglas senast i maj

Publicerad

I början av coronapandemin togs beslutet att stänga framdörrarna – i januari öppnades de igen. I maj ska alla bussar i Östgötatrafikens fordonsflotta, utom dubbeldäckarna, ha skyddsglas monterat.

I början av pandemin tog Östgötatrafiken beslut om att stänga framdörrarna på sina bussar för att skydda chaufförerna. Men sedan dess har fler och fler bussar fått skyddsglas monterat och redan i januari tidigare i år öppnades framdörrarna igen.

– Tyvärr har det varit några bakslag i tidsplanen då det är många olika fordonstyper i landsorts- och expresstrafiken och varje typ måste ha sin egen lösning för att skyddsglaset ska vara tätt och funktionellt. På en del fordonstyper har man även fått anpassa skyddsglasen för att minska eventuella reflexioner från skyddsglasen som kan påverka förarna, skriver Mattias Näsström, trafikoperativ chef i ett mejl till SVT Öst.

Glas i maj

Som prognosen ser ut nu ska alla bussar, utom dubbeldäckarna, ha skyddsglas monterade i maj.

– För att kunderna inte ska behöva hålla reda vilka dörrar man kan använda på olika busstyper så tillåter vi påstigning i alla dörrar tills vidare. Men vi förordar givetvis att man går på fram och av bak för att får ett bättre flöde och för att undvika onödig trängsel vid mitt- eller bakdörren, skriver Mattias Näsström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer