Östgötska kommuner kämpar för att få siffrorna att gå ihop

Publicerad

Valdemarsvik och Söderköping är två kommuner i vårt område som kämpar för att få siffrorna att gå ihop. Enligt SKL blir nästa år ett tufft sådant för många av landets kommuner, men för dessa två östgötska kommuner hoppas man att det värsta redan varit – och att man slipper tvingas till ytterligare skattehöjningar.

– Vi lever så här redan nu. Tittar vi på nettoresultatet för 2018 gick vi tyvärr 17 miljoner minus. Prognosen för i år är 8, 8 miljoner minus, så vi har redan gått in i den här nedåtgående spiralen. Samtidigt är vi en kommun som måste utvecklas samtidigt och investera, sköta skolor och sådana bitar,säger kommunalrådet Börje Natanaelsson (M).

Vad händer nu?

– Redan igår beslutade vi i kommunstyrelsen om återhållsamhet inom områden som investeringar, inköp och konsultarbeten. Det är ett sätt för oss att tackla det här, säger Natanaelsson.

Hans kollega i Valdemarsvik, kommunstyrelsens ordförande Ted Starkås (S), lever under en liknande verklighet, men i en ännu mindre kommun.

– Vi kommer antagligen behöva ta ett antal tuffa beslut. Vi tittar på sådant som vi som kommun erbjuder, men inte är skyldiga att erbjuda till att börja med. Vi har en ishall och ett badhus... egentligen är vi ju för små för att ha sådant i kommunal regi, säger Ted Starkås.

Hör mer från Starkås och Natanaelsson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.