Ostlänken kräver arkeologi för miljardbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av den nya snabbjärnvägen Ostlänken mellan Linköping och Stockholm kommer ge arkeologer mer jobb än nånsin.

Man räknar med att det arkeologiska arbetet med kommer att kosta runt 1 miljard kronor.

– Det här kommer att vara det största arkeologiska projektet någonsin i Sverige. Inom några år kommer vi att ha oerhört många arkeologiska undersökningar igång i Östergötland, Sörmland och Stockholms län, säger Magnus Djerfsten, projektansvarig på Länsstyrelsen Östergötland.

GPS har ersatt kompassen

Det har gjorts stora inventeringar tidigare av fornlämningar i de här områdena, både på 40- och 80-talet. Då gick inventerarna omkring med blyertspennor och kompasser.

Nu förs alla fynd in med handdator istället, med exakta GPS-koordinater. Det är väldigt viktigt att man väljer rätt platser att gräva på.

– Hittar vi dem inte nu i utredningsskedet, då kommer de att försvinna i samband med att man bygger. De arkeologer som är ute nu och gör de här utredningarna har ett väldigt viktigt jobb, säger Magnus Djerfsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer