Östnytt: ”Fången på fyren” – 30 år senare

Publicerad

Han kallades för ”Fången på fyren” kartografen på Sjöfartsverket i Norrköping som blev förflyttad sedan han avslöjat att verket missat att sätta ut ett grund på sjökortet, vilket ledde till att en rysk oljetanker gick på grund.

Det har gått 30 år sen dess – nu har vi träffat honom igen.

Anders Ahlmark började skriva boken om sig själv, när han 1979 förflyttats till fyren Ölands södra grund. ”Fången på fyren” kallades han. Det skrevs en pjäs om honom. Han blev en symbol för civilkuraget. Men boken finns fortfarande endast i hans dator.

– Men nu är det väl kanske dags att göra något, och släppa den här boken, säger Anders Ahlmark.

Det var i oktober 1977 som den ryska oljetankern Tsesis gick på grund i farleden utanför Södertäljeviken. Ett grund som Sjöfartsverket missat att rita in på sjökortet. Förste kartografen på Sjöfartsverket Anders Ahlmark slog larm om misstaget, som verket inte ville kännas vid.

Ahlmark hade rätt i sak. Det slog senare högsta domstolen fast. Men hans fortsatta karriär var förstörd. Han fick inte fortsätta som kartograf och efter många år i karantän slutade han på verket. Någon ursäkt har han aldrig fått.

– Men man har byggt en fyr på grundet som inte fanns, och det tycker jag är en ursäkt i sig, säger Anders Ahlmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer