Ulf Dahlquist, forskningschef Statens Medieråd. Foto: SVT

”Otroligt viktigt att vi ställer oss kritiska mot källorna”

Uppdaterad
Publicerad

Internet ger oss i det närmaste en oändlig mängd information. Men frågan är, av allt det vi får till oss och snappar upp. Hur mycket är egentligen sant?

Vikten av att kontrollera källor gick som en röd tråd på den konferens om medie- och informationskunnighet som arrangerades på Cnema i Norrköping idag.

– I det mediebrus vi upplever beroende på en snabbt ökad digitalisering är det otroligt viktigt att vi ställer oss kritiska mot källorna. Det sa Ulf Dalquist, forskningschef på Statens medieråd.

Se inslaget här. Det skiljer mycket mellan hur olika skolor hanterar frågan

”Skolan viktig”

Den vuxna generationen är det svårt att nå ut med kunskap till. Vad gäller den yngre har den svenska skolan ett stort ansvar, anser Ulf Dahlquist.

– I skolan ska alla ha samma möjlighet att få information och kunskap om hur man kontrollerar fakta i det som sprids digitalt.

Ulf Dahlquist hävdar att det skiljer mycket mellan hur olika skolor i landet hanterar den här frågan.

– En del eldsjälar tar in det i undervisningen. Där inte de här eldsjälarna finns får inte eleverna samma insyn i hur viktig källkritiken är, säger han.

”Svårt att veta”

Andreas Backström är elev på Realgymnasiet i Norrköping. Han säger att det är svårt att veta om det han läser på nätet är sant.

Andreas Backström är elev på Realgymnasiet i Norrköping. Han säger att det är svårt att veta om det han läser på nätet är sant. Foto: SVT

– Men innan jag för vidare information jag fått på nätet kollar jag om det stämmer, säger han.

Konferensen vände sig till skolpersonal och bibliotekspersonal i Norrköping idag. Den arrangerades av resurscentrumet Film i Öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.