Vattennivån nu är ungefär var den borde vara i oktober och torkan är särskilt allvarlig med tanke på att Tåkern är ett naturreservat och en av Europas främsta fågelsjöar. Foto: SVT

Ovanligt låga vattennivåer i Tåkern

Uppdaterad
Publicerad

Fågelsjön Tåkern har slagits hårt av torkan som råder i östra Sverige. Just nu är vattennivån 13 centimeter under det normala och dammluckorna som reglerar vattennivån som brukar öppnas på våren förblev stängda i år.

– Jag stängde luckorna i juni förra året och har inte öppnat dem sedan dess. Det är alldeles unikt, jag tror knappast att det har hänt förut, säger Thomas Rosén som är ordförande i Tåkerns regleringsföretag.

Lägsta nivåerna sedan 1975

Redan förra sommaren var det torrt. Och en höst utan särskilt mycket regn, följt av en vinter utan särskilt mycket snö, har gjort saker värre. Thomas Rosén som har varit ordförande i Tåkerns regleringsföretag i fyra år och bott vid Tåkern hela sitt liv, har aldrig sett något liknande. Även 1975 var ett torrt år med låga vattennivåer men inte på det här sättet.

– Det är väldigt alarmerande och bekymmersamt. Det är snustorrt, säger Thomas Rosén. Foto: SVT

– Det är väldigt alarmerande och bekymmersamt. Det är snustorrt, säger Thomas Rosén.

En av Europas främsta fågelsjöar

Vattennivån nu är ungefär var den borde vara i oktober och torkan är särskilt allvarlig med tanke på att Tåkern är ett naturreservat och en av Europas främsta fågelsjöar.

– Vi har ju sett spår av torkan hos vissa fåglar, särskilt de häckande fågelarterna, säger Torbjörn Blixt som är biolog och arbetar på Naturum Tåkern.

Torkan har även satt spår hos andra arter.

– Egentligen kan man ju säga att fåglarna påverkas för att andra arter påverkas, främst insekter. När det har varit så här torrt har inte vissa insekter kunnat föröka sig och det leder till att fåglarna har mindre föda, säger Torbjörn Blixt.

Kan påverka fågellivet över en längre period

Torkan har även gjort att vegetationen i sjön ökat. Förra årets skott som skulle ha dränkts i våras inte gjorde det eftersom att vattnet aldrig blev så högt. De skotten har växt till sig nu och fortsätter att växa vilket kan leda till en stor förbuskning av sjön inom några år.

– Om det fortsätter vara torrt och många områden torrläggs så kan det absolut påverka till exempel fågellivet över en längre period. Men så här är det i naturen, det går upp och ner, säger Torbjörn Blixt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.