Hör musselodlare Mats Emilsson berätta om resultaten. Foto: Region Östergötland // SVT

Lyckad musselodling renar Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Tanken är att musslorna ska rena Östersjöns vatten. Nu kan EU-projektet i Sankt Annas skärgård, utanför Söderköping, visa upp sina första resultat av skörden.

– Det går jättebra, över förväntan, säger Mats Emilsson, som är ansvarig för själva musselodlingen.

Kalkylen talade om 20-30 ton musslor, men det blev 87 ton.

Flera länder med i projektet

Musselodlingen ingår i ett EU-projekt där man på flera platser runt Östersjön försöker starta musselodling i större skala. Förutom Sverige så är Estland, Lettland, Danmark och Tyskland med i arbetet. Eftersom musslorna tar hand om fosfor och kväve så fungerar de som små reningsverk. Huvudidén med projektet är att just rena Östersjön.

Kan användas på åkrar

Man försöker också hitta användning för musslorna efter att ha skördat.

Eftersom musslorna innehåller fosfor så är jordbruk intresserade. En bonde i Vadstena har använt musslorna från Sankt Anna som gödning.

Tekniska verken i Linköping har provat att göra biogas av musslorna. Just blåmusslor, som det handlar om här, fungerar för detta.

Idéer finns också om att använda mjöl gjort av musslorna som inblandning i djurfoder.

Blåmusslorna tar hand om fosfor och kväve och fungerar de som små reningsverk.

Svårt att få betalt

Ekonomin är det kluriga. Idag vill ingen betala för blåmusslor.

– Nej, de går inte att sälja i nuläget, säger Lena Tasse, projektansvarig på Region Östergötland. Det får vi jobba med helt enkelt.

Hon menar istället att man ska koncentrera sig på att musselodlingen är en miljöinsats. Musslorna blir helt enkelt en restprodukt från miljöarbetet, en restprodukt som man nu försöker hitta avsättning för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer