Jonas Källming, lantbruksdirektör Länsstyrelsen Östergötland Foto: Pressbild/SVT

Över en halv miljard till lantbrukare i Östergötland

Publicerad

I slutet av veckan kommer cirka 550 miljoner kronor betalas ut i gårdsstöd till lantbrukare i Östergötland. Pengar som har ännu större betydelse i år efter extrem värme och torka.

– Det känns bra att vi kan betala ut årets gårdsstöd enligt plan till de flesta lantbrukarna. I år har många lantbrukare det extra tufft efter sommarens värme och torka, säger lantbruksdirektör Jonas Källming i ett pressmeddelande från länsstyrelsen Östergötland.

Den sjunde december kommer mer än 700 miljoner att betalas ut till länets lantbrukare. Större delen av pengarna är det EU finansierade gårdsstödet, men det handlar också om delutbetalningar av miljöersättningar.

Gårdsstödet är ett stöd för åker- och betesmark och handlar bland annat om att hålla landskapet öppet.

Fördelas på 3 260 lantbrukare

Utbetalningarna fördelas på 3 260 lantbrukare i Östergötland och i snitt får varje lantbrukare runt 215 000 kronor, uppger länsstyrelsen.

– Eftersom arbetet med utbetalningarna av årets jordbrukarstöd fungerat bra kan vi nu lägga mer fokus på att komma ikapp med utbetalningar av stöd från åren 2015-2017 som tidigare inte gått att betala ut, säger Jonas Källming.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer