Över en timme innan räddningspersonalen gick in efter explosionen i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Det tog över en timme innan räddningspersonal och ambulanspersonal gick in i byggnaderna efter explosionen på Ådalagatan i Linköping i juni i år. Det visar räddningstjänstens egna bilder från räddningsarbetet, som SVT Nyheter nu kan visa.

– Det är klart det är frustrerande att vänta. Efter en timme finns det ofta inte så mycket man kan göra för en patient, säger Daniel Marmsjö som var första ambulanssjuksköterska på plats.

Sveriges största bomb har just exploderat i ett cykelförråd, intill en av Linköpings mest trafikerade gator. Läget är kaotiskt och personal från ambulans, räddningsstjänst och polis försöker bilda sig en uppfattning av vad som hänt.

– Det ser lite ut som en krigszon. Det är overkligt. Det är glassplitter och virke överallt. Och där och då vet vi ju inte vad som har hänt, säger Angelica Axelsson, gruppchef vid polisen, som var först på plats vid explosionsplatsen.

Miraklet i Linköping
Angelica Axelsson, platschef vid explosionen på Ådalagatan Foto: SVT

Polisen spärrade av området och förflyttade skadade och boende i området vid en uppsamlingsplats i närheten. En ledningsplats upprättades i skydd av ett hus – om det skulle finnas en andra bomb.

Risk för andra detonation

– Det finns exempel på att gärningsmän har väntat tills blåljuspersonal är på plats för att utlösa en andra detonation. Därför var det viktigt att vi inte gick in för tidigt, säger Angelica Axelsson.

Hon pratade i fyra olika telefoner, höll kontakt med inre befäl samtidigt som hon skulle samordna insatsen på plats – och se till att skadade och boende kom i säkerhet. Samtidigt skulle hon fatta det svåra beslutet om det var tillräckligt säkert för räddningspersonal och ambulanspersonal att gå in och söka efter skadade inne i byggnaderna.

– Finns det någon kvar inne i huset som kan skada oss? Finns det skadade kvar inne i huset? Det var många tankar som snurrade, säger Angelica Axelsson.

Ambulanserna stod redo – och väntade

Samtidigt stod ambulanserna uppradade och redo att ta emot skadade. Ambulanssjuksköterskan Daniel Marmsjö blev ansvarig för att organisera ambulanserna vid explosionsplatsen. Han rapporterade till sjukvården – som planerade operationsplatser och resurser utifrån det. Sedan återstod bara att vänta.

– Det är en ganska stor frustration att sitta och vänta eftersom tidsaspekten är det viktiga hos en traumapatient. Samtidigt måste vi lita på polisens bedömning, säger Daniel Marmsjö.

Daniel Marmsjö blev platschef och organiserade ambulansinsatsen vid explosionsplatsen Foto: SVT

Svårt beslut

Angelica Axelsson beskriver det som ett svårt beslut.

– Man vill in så fort som möjligt i fastigheten och se om det finns några skadade där. Jag brottades mycket med det: Ska vi släppa in personalen där? Vi visste ju inte om det fanns rasrisk eller om det skulle komma någon andra detonation.

VIDEON: Hör blåljuspersonalen som var först på plats berätta om scenerna som utspelade sig där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miraklet i Linköping

Mer i ämnet