Amy Rankin, kris- och beredskapshandläggare Länsstyrelsen Gotland. Se i klippet – så fungerar totalförsvaret Foto: SVT

Försvaret på Gotland – mindre stöd än förväntat

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för militärt försvar på Gotland var inte lika stort som förväntat, berättar Amy Rankin, beredsskapsstrateg på länsstyrelsen. Idag presenteras resultaten från en enkät som gått ut till 4 800 gotlänningar.

– Det finns ett stort stöd för militären på Gotland, men kanske inte så stort som vi hade förväntat oss, säger Amy Rankin.

Undersökningen, som heter ”Gotlänningars attityder och beteenden i kris och krig”, skickades ut under hösten 2019. Tanken var att ta reda på gotlänningars inställning exempelvis till att satsa mer pengar på försvaret, hur många som ändrat sin beredskap hemma och vilka samhällsstörningar som oroar mest.

Gotland

De potentiella kriser som oroade gotlänningarna mest var om det skulle bli brist på dricksvatten och om elförsörjningen skulle slås ut.

När det gäller väpnat försvar så tycks en något lägre andel av gotlänningarna vara positiva till det än i resten av landet. Enligt enkäten så verkar också unga kvinnor mindre benägna att vilja delta i väpnat försvar av landet.

Hör vad Mattias Ardin, chef för regementet P18,  har att säga om enkäten i klippet nedan.

Undersökningen genomfördes innan coronapandemin började påverka samhället. Runt 1700 personer svarade på enkäten, vilket är runt 36 procent av de som fick enkäten. Enligt SCB, som utfört arbetet med enkäten, är det en rätt normal och förväntad svarsfrekvens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet