Försvarsövning med stridsvagnar på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Om Gotland ska försvaras i en krigssituation, så måste militär personal snabbt flygas över från fastlandet för att använda de stridsvagnar som står i förråd på ön. Det här är något som försvarsmakten kommer att öva på, och man börjar i dag.

För ett år sedan rullade stridsvagnar av Gotlandsfärjan i Visby. Sedan dess har de stått i förrådet på Tofta skjutfält. Men i dag var det dags att förbereda dem för användning.

– Stridsvagnarna är startklara, det enda man behöver göra är att få dem stridsdugliga. Det är ett antal åtgärder och det är det som besättningen gör nu, säger Mattias Brehag som är operationschef på Skaraborgs regemente.

”Det tyngsta vi har”

Det är cirka 25 man från Skaraborgs regemente, P4 i Skövde, som nu ska bemanna fyra av de 14 stridsvagnarna. Vid lunchtid på måndagen anlände soldaterna med flyg till flygbasen F17 i Visby.

Under veckan ska de öva på tofta skjutfält.

– Vi kommer att utnyttja terrängen här på Tofta för att öva med stridsvagnarna och självklart skjuta också. Vi behöver träna det på den här platsen. Det var ju längesen det var stridsvagnar i drift på Gotland, säger Mattias.

Vad skulle deras roll vara i skarpt läge?

– Detta är det tyngsta vi har i armén och de behövs för att kunna fälla ett avgörande om det skulle gå så illa att det behövs, säger Mattias.

Stärka försvaret av Gotland

Övningen är ett sätt att stärka försvaret av Gotland och själva händelseförloppet ligger nära verkligheten. När det bedöms som nödvändigt så ska personal från fastlandet snabbt komma på plats för att kunna använda stridsvagnarna.

– Det är mycket nära verkligheten. Vi flyger in och visar att vi kan få personalen som behövs på plats och få stridsvagnskompaniet på fötter på den tid som krävs.

Hur snabbt kan ni vara på plats?

– Vi kan vara på plats på några timmar och börja lösa uppgifter, säger Mattias Brehag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.