Fler prover från kött som uppgets vara oxfilé visar sig vara buffelkött. Foto: TT

Oxfilé var vattenbuffel

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en skandal med felmärkt kött kan vara under uppseglig. Återigen handlar det om importerat kött, där delar av ett parti italiensk oxfilé visat sig vara vattenbuffel.

– Det var en kund som kom och klagade i en butik. Efter det så lämnades det in prover från alla butiker i vår marknadsgrupp, totalt 16 stycken, för dna-analys. Ett prov var påvisat buffel, säger Erik Ringvall, butikschef ICA Maxi Kristinehamn.

Ännu än gång handlar det om felmärkt eller inte korrekt märkt importerat kött. Kött som i det här fallet har sålts av en importör i Östergötland.

Oxfilé var hästkött

Från Italien

Nu är Livsmedelsverket inkopplat.

– De uppgifter vi har är att det har ursprung från Italien och har kommit till Sverige via Danmark, säger Louise Nyholm, statsinspektör Livsmedelsverket.

Från det danska företaget ska det sedan ha kommit direkt till mottagaren i Sverige.

”Matmäklare”

Vi har talat med den östgötske importören, som inte vill ställa upp i tv för en intervju. Men han beskriver sig själv som matmäklare som visserligen köper och säljer, men aldrig ser varorna själv.

Dessutom menar han att han inte gjort något fel. I EU klassas både nötkött, buffelkött och bison som samma kött, säger han.

– Nej. Det är möjligt att de har samma tullkoder, men det har ingenting att göra med de upplysningar som företag som handlar med livsmedel ska lämna till varandra. Där är lagstiftningen väldigt tydligt – att med livsmedel ska du följa en rättvisande beteckning och det är absolut skillnad på buffelkött kontra nötkött, säger Louise Nyholm vid Livsmedelsverket.

Polisanmäld

Vad tänker du om att kunder har köpt oxfilé i er butik, men att det faktiskt kan vara någonting annat?

– Det känns naturligtvis inte bra. Självklart är det därför vi agerat och nu är leverantören polisanmäld, säger Erik Ringvall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oxfilé var hästkött

Mer i ämnet