Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

På Gotland erbjuds 23–25-åringar gratis HPV-vaccinering

Publicerad

De kvinnor födda 1996-1998 som inte tidigare kallats till HPV-vaccinering får nu chansen under oktober. Vaccineringen mot humant papillomvirus, HPV, väntas på sikt kraftigt kunna minska – eller till och med utrota –livmoderhalscancer, skriver Region Gotland i ett pressmeddelande.

– Genom att fortsätta att kalla kvinnor födda 1996–1998 till barnmorska följs vårdprogrammet för cervixcancerprevention vilket känns angeläget i arbetet med att minska livmoderhalscancer för alla kvinnor, säger Kerstin Sjöblom, enhetschef för bland annat barnmorskemottagningarna i Region Gotland, i pressmeddelandet.

Cervixcancer orsakas av HPV och förhoppningen från bland andra WHO, Världshälsoorganisationen, är att cancertypen ska bli den först som utrotas helt. Detta ska ske genom screening och vaccination.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.