Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur det går till när avloppsvatten ska narkotikatestas Foto: Carl Bruno Tersmeden / SVT

På jakt efter narkotika i avloppsvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland har under fem års tid undersökt narotikarester i avloppsvattnet. Ingen annanstans i landet har man gjort en så heltäckande genomgång.

Den här veckan samlas årets sista prover in från regionens reningsverk. Liknande undersökningar görs i allt fler andra kommuner runt om i landet. Av de 50-tal som undersökte sina avloppsvatten 2019 stack Mjölby ut som den kommun med mest amfetamin i vattnet.

”Man blir skrämd” Mjölbypolitiker om amfetaminmissbruket i kommunen.

Amfetamin i väst, cannabis i öst

Motala har också haft mycket amfetamin i sina mätningar, medan cannabis tycks dominera i den östra delen av regionen. I Åtvidaberg och framförallt Valdemarsvik har mängden canabis ökat med flera hundra procent de senaste åren.

Läs mer om cannabisproblemet i Valdemarsvik här.

Bråvallafestivalen undersöktes också

I Norrköping och Linköping tycks användningen av cannabis , amfetamin, kokain och tramadol ha minskat det senaste året. Petra Isaksson är samordnare för brotts- och drogprevention i Östergötland. hon berättar att man även gjorde tester på avloppsvattnet under Bråvallafestivalen för några år sedan, men att de inte visade någon kraftig ökning av narkotikaspår.

Se inslaget i spelaren ovan om hur mätningarna går till.

Såhär mycket knarkas det i din kommun:

Här är tabell från Länsstyrelsens senaste rapport över narkotikaspåren i avloppsvattnet i Östergötland. Siffrorna är medelvärden från tre provtagningar vid samma tillfälle i regionens kommuner:

Foto: Tabell från länsstyrelsen i Östergötland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Droger bland unga

Mer i ämnet