En inte helt ovanlig syn idag, disputation via onlinemöte. Foto: SVT

Den digitala disputationen: ”Förtar lite av stämningen”

Uppdaterad
Publicerad

När Andreas Göransson började sin forskning hade han nog helt andra tankar om hur hans disputation skulle se ut. Nu blev det ett onlinemöte med opponenten i ett rätt alldagligt rum på universitetet.

– Det förtar väl kanske lite av stämningen på ett sätt, säger Andreas Göransson. 

Vid en vanlig disputation brukar familj, vänner och kolleger finnas på plats, liksom naturligtvis den som opponerar på doktorsavhandlingen. Så går det inte att göra nu. Alla förväntas hålla avstånd och opponenten ställer istället sina kritiska frågor via dator. 

Även om det kanske inte blir samma feststämning så har det påtvingade sättet att ha disputation vissa fördelar. Det har visat sig att det blivit lättare att få rätt opponent. När långa resor uteblir har fler specialister på olika områden lättare att ställa upp. Dessutom kan det finnas miljömässiga fördelar av minskat resande.

Kommunikationen densamma

– Man kanske kände en liten nervositet emellanåt för om tekniken skulle fungera, säger Andreas Göransson. 

Förutom det påverkade inte kommunikationssättet själva disputationen. Doktoranden presenterade sitt arbete och opponenten ställde kritiska frågor, precis som vanligt.

Doktoranden Andreas Göransson kan numera titulera sig filosofie doktor i naturvetenskapernas och teknikens didaktik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.