• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Några av eleverna som varit med och skapat bildstenen tillsammans med konstnären John Jakobsson och läraren Jonas Åberg. Foto: SVT

Pandemin inspirerade till ny bildsten på Gotland

Publicerad

Gotland är känt för sina många vikingatida bildstenar.

Nu har en ny sten placerats i Visby som förhoppningsvis kommer att bli lika gammal.

Elever från det humanistiska och estetiska programmet på Wisbygymnasiet har samarbetat med konstnären John Jakobsson för att ta fram ett ”nutidsmonument över covid-19”.

Initiativet kommer från läraren i kultur- och idéhistoria Jonas Åberg som fick idén i våras då pandemin slog till och man hade distansstudier.

– Vad kan man göra av den här upplevelsen? Elever som är humanister och esteter, vi jobbar med kulturella uttryck, säger han.

Se stenen och hör eleverna berätta om den i videon ovan.

  • På 100-talet e Kr började öns befolkning resa stenar med inhuggna bilder föreställande solsymboler och djur. Restes oftast vid begravningsplatser.
  • På 500-talet blev stenarna större och skeppsmotiv vanligare. Solsymboler ersattes med fåglar, ormar och så kallade modergudinnor.
  • Den tidiga vikingatidens bildstenar (700-800-tal) restes främst vid vägar och mötesplatser. De fick fler bildinskriptioner som kan kopplas till Asatron. Skepp var centralt placerade och överdelen visade ofta bilder från Valhall.
  • Under 1000-talet ersattes bildstenarna av runstenar, ibland med kristna kors.

Källa: Gotlands museum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet