Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef Östsvenska Handelskammaren Foto: Lovisa Gelin/SVT

Pandemins påverkan på näringslivet: ”Ljusare bild än vad vi trodde i våras”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har naturligtvis påverkat näringslivet, men kanske inte fullt så mycket som befarat. Det säger Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef vid Östsvenska Handelskammaren.  

Östsvenska handelskammaren har nyligen skickat ut en enkät till sina medlemsföretag i Östergötland, Gotland och Sörmland. Den visar att 58 procent uppger att de påverkats negativt. Hör mer om resultatet i klippet ovan. 

257 medlemsföretag i regionen har deltagit i enkätundersökningen.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Känner hopp inför kommande år

Vidare berättar hon att på frågan om vad de har för känsla för sitt företag svarar 80 procent att de känner optimism och hopp inför de kommande tre åren.

Många ser också Sveriges agerande, med ett öppet samhälle som en räddning.

– 68 procent säger att det är bra eller mycket bra när det gäller hur Sverige hanterat pandemin, sett utifrån att man inte haft lock down, säger Maria Björk Hummelgren.

Hur reagerar du på årets budget, som presenterades idag, sett ur ett näringslivsperspektiv?

– Det är en offensiv budget på det sättet att den är historisk stor. 105 miljarder kronor som satsas, det tycker vi är positivt. Nu är det tid för omställning och för att satsa i lågkonjunktur, säger Maria Björk Hummelgren och tillägger att det dock saknas långsiktiga investeringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet