Foto: SVT

Följ med till nya parkourparken i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Det gäller att springa, hoppa och göra volter, gärna en bit ovanför marken. Företeelsen som kallas parkour har vuxit i Norrköping och nu finns en specialbyggd park för intresserade.

– Tidigare kanske man strosade omkring på stan och hoppade på bänkar och bord. Här har vi en park där vi kan hänga, säger Jonas Gründer från Norrköpings gymnastikförening.

– Det här kan vara en samlingsplats där vi utövar parkour på ett säkert sätt och inte stör andra, fortsätter han.

Ska finnas något för alla

Parken, som ligger på Himmelstalundsområdet i Norrköping, är tänkt att ha något som passar alla nivåer, från nybörjare till mer erfarna parkourutövare. Liknande parker finns redan i Motala och Linköping.

Norrköpings gymnastikförening har i ett antal år haft speciella träningsgrupper inriktade på just parkour.

– Jag gillar de där stengrejorna i hörnet , säger Joel Lindroos, en av många som testade den nya parken. Där kan man klättra mycket och göra mycket volter.

Populär direkt

Då parken invigdes på lördagen så var det direkt full aktivitet. När kommunfullmäktiges ordförande, Olle Vikmång (S), skulle förrätta invigningen krävdes till och med en busvissling för att påkalla uppmärksamhet. Vikmång provade inte banan själv på invigningsdagen, men har faktiskt en bakgrund i en närbesläktad sport. I unga år var han nämligen skejtare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.