Birgitta Ohlsson minglar innan utfrågning och omröstning på Kårhuset i Linköping. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Partiledarstriden i Liberalerna inte avgjord

Uppdaterad
Publicerad

Nu låter Liberalerna i Östergötland, som enda länsförbund, sina medlemmar rösta om sin kandidat – Jan Björklund eller Birgitta Ohlsson.

Det är dags för Liberalerna i Östergötland att säga sitt i partiledarfrågan. De två kandidaterna, Björklund och Ohlssonhöll tal och frågades ut.

– Vi tycker att det är viktigt att en partiledare är förankrad i hela partiet. Det här är ett bra sätt att låta medlemmarna komma till tals, säger Lars Karlsson, ordförande för Liberalerna i Östergötland.

Omkring 150–200 nyfikna har tagit sig till Nationernas hus i Linköping för att lyssna.

Det var Mathias Sundins idé att låta medlemmarna i länet rösta. Han är Liberalernas riksdagsledamot i länets och han säger såhär om mötet:

– Det var väldigt positiv respons from dem jag pratade med. Men valdeltagandet ser ut att bli mycket högre än när man har provval. Onlineröstningen pågår till på onsdag klockan tolv. I länet är runt 500 personer röstberättigade och 150 personer är här i Linköping idag. Det ör det mest välbesökta möte som vi har haft i Östergötland. Det var väldigt många som lutade åt någon kandidat men som ville komma och höra vad den andre hade att säga. 

Ohlssons hemmaplan

Bitte Sundin från Norrköping säger att hon annars inte är en särskilt engagerad medlem, men tyckte att den här processen kändes intressant att ta del av.

– Det är spännande att höra vad kandidaterna har att säga och kul att båda vill bli partiledare. Jag kommer att bestämma mig efter att jag har hört de båda, säger Bitte Sundin.

Birgitta Ohlsson har drivit på för att det ska hållas en rådgivande medlemsomröstning i hela partiet. Hon tror sig ha en bättre chans om gräsrötterna får säga sitt. Men valberedningen har sagt nej.

Linköping är Ohlssons hemmaplan. Hon får rungande applåder när hon talar sig varm om blåklintens landskap och lovar att flytta det klassiska sommartalet till Linköping, om hon blir partiledare.

Beslut längre fram

I sitt anförande talar hon om hur hon aldrig vill kompromissa med partier med rötterna inom nazismen och kommunismen och aldrig skulle sätta sig i samma regering som ett sådant parti.

– Vi måste försvara friheten och bevara framtidstron i samhället, säger Birgitta Ohlsson.

Nomineringstiden går ut den 23 augusti. Av 21 länsförbund har ett antal ännu inte lämnat in sina nomineringar.

Nio förbund har hittills uttryckt stöd för Björklund medan två, Uppsala och Örebro, nominerat Ohlsson. ”En handfull” förbund, däribland Stockholm, har valt att inte lämna in någon nominering, enligt Olle Schmidt, valberedningens ordförande.

– Blir det en tydlig vinnare kommer vi att gå på den. Skulle det vara väldigt jämnt har vi bestämt att släppa ombuden fria, säger Lars Karlsson i Östergötland.

Nomineringsprocessen

Nomineringstiden går ut den 23 augusti. Av 21 länsförbund har ett antal ännu inte lämnat in sina nomineringar.

Nio förbund har hittills uttryckt stöd för Björklund medan två, Uppsala och Örebro, nominerat Ohlsson.

”En handfull” förbund, däribland Stockholm, har valt att inte lämna in någon nominering.

Partiledaren ska utses vid Liberalernas landsmöte 17–18 november i Västerås.

Källa: Liberalernas valberedning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.