• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Region Östergötland

Patient dog efter förväxlad operation

Uppdaterad
Publicerad

Universitetssjukhuset i Linköping råkade förväxla två stycken provsvar så att fel man fick diagnosen höggradig prostatacancer. Han gick senare bort på grund av komplikationer från operationen.

Förväxlingen på sjukhuset ska ha skett då vävnadsprover placerades på glas märkta med fel patient.

Båda männen visade sig ha cancer, men med olika allvarlighetsgrader. Till följd av den onödiga operationen mot prostacancer fick mannen blodproppar i lungorna.

Operationen kan varit avgörande

Han gick senare bort. Operationen kan ha varit en bidragande orsak till det, enligt chefläkare Ann-Sofi Sommer, som också säger att sjukhuset sett över rutinerna efter vad som hände.

– Vi har infört ytterligare rutinskärpningar för att förfina och trygga upp processen, säger chefläkare Ann-Sofi Sommer till Nyhetsbyrån Siren.

Den andra mannens behandling i förväxlingen ska inte ha påverkats av felet.

Chefläkare Ann-Sofi Sommer har lex Maria-anmält händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.