Träningsfrälst vårdpersonal riskerar att bli fördömande. Foto: TT

Patienter som inte tränar riskerar kränkas av vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Fördömande attityd mot personer som inte är träningsfrälsta kan få förfärliga konsekvenser. Nu varnar forskare för att vårdpersonal kan ge sämre bemötande mot de som inte anses ta hand om sin hälsa.

– Att placera in patienter i något slags statuspyramid är mycket allvarligt, säger forskaren Britta Pelters.

De som inte har anammat den starka tränings- och hälsotrend som blåser över landet riskerar att utsättas för en nedsättande syn av träningsfrälsta. Det framkommer i forskning som professor Barbro Wijma vid Linköpings universitet och lektor Britta Pelters vid högskolan i Halmstad har lagt fram.

– De som är frälsta kan vara benägna att ha en fördömande attityd mot dem som inte är duktiga och moraliskt högtstående, menar professor Barbro Vijma vid Linköpings universitet.

Kan leda till fördömande attityder

Vårdpersonal som blivit träningsfrälsta kan vara en grupp som riskerar att bli fördömande och kränkande i sin yrkesutövning, menar forskarna. De kanske inte accepterar människor som har exempelvis högt blodtryck och fetma, och därmed känner sig patienten kränkt.

Läs mer: ”De som inte tränar riskerar att bli en hälsounderklass”

– Det kan få förfärliga konsekvenser för de som inte anammat hälso- och träningstrenden och som då blir kränkta av den som blivit ”präst” i den här hälsoreligionen. Det ger individen ett ansvar för sin hälsa, men det finns ju faktiskt ohälsa som individen inte kan göra något åt, säger professorn och forskaren Barbro Wijma

Risk för olikvärdig vård

Det finns risk att man klassificerar människor efter duktighet menar forskarna. De som

Britta Pelters. Foto: Joachim Brink

inte tagit till sig träningsreligionen är inte riktiga människor.

– Att placera in patienter i något slags statuspyramid är mycket allvarligt och att man samtidigt får personer att känna att de inte är riktiga människor om de inte tränar på gym är läskigt, menar Britta Pelters forskare vid högskolan i Halmstad.

Att inte bli likvärdigt bemött i vården är något som forskarna gärna återkommer till och varnar för i den hälso och träningstendens som far över landet.

– Det finns sjukdomar som man inte kan sova eller träna sig frisk ifrån. Det finns sjukdomar som jag som individ inte rår över och då bli bemött med nedvärdering är något jag blir stum utav, säger Barbro Wijma professor och forskare vid Linköpings universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.