Eva Ahlin (C) och andra politiker räknar med en tuff valrörelse Foto: SVT/Patrik Widegren

Politiker förberedda på hot och trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Under förra valåret 2014, uppgav drygt en fjärdedel av landets politiker att de någon gång under året blivit utsatta för trakasserier, hot eller våld. När det nu är dags för valrörelse igen, så blir säkerheten en viktig ingrediens.

Det kommer att bli många personliga och offentliga möten fram till valdagen, och det gäller att inte glömma bort säkerheten.

– Det ”tänket” är med, man har förberett sig och vi har checklistor i en pärm. Det finns i bakgrunden. Men det ska ju inte vara det som det handlar om. Det handlar ju om att träffa människor, säger Eva Ahlin (C), ombudsman och ansvarig för Centerpartiets valkampanj på Gotland.

”Vi går inte ensamma”

Enligt den senaste trygghetsundersökningen bland politiker, som görs av brottsförebyggande rådet, så uppgav 25 procent att de någon gång under 2016 upplevt hot, trakasserier eller våld i sin roll som politiker. Det var en ökning med fem procent sedan 2012, men valåret 2014 blev politikerna mer utsatta, då var andelen 28 procent.

– Vi är ju alltid två och två minst, vi går inte ensamma, det är mest det vi tänker på när vi är ute, säger Eva Ahlin (C).

Riskerna ökar under valår

Samtidigt som politiker börjar fundera på valet så förbereder Region Gotland sig för Almedalsveckan. När det är valår så brukar politikerveckan bli en smygstart för valrörelsen.

 – Självklart blir det alltid lite hetare och högre temperatur under ett valår, det har vi varit med om tidigare. Det får man hantera utifrån de situationer som uppstår, säger Christer Stoltz, chef för Region Gotlands bredskapsverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.