Pengarna till Nina strömmar in – men operationen är oviss

Uppdaterad
Publicerad

42-åriga Nina Törnström kämpar för en behandling av sin livshotade spridda äggstockscancer.

Hon vill ha en tuff behandling hos en privat vårdgivare. Men frågan är om behandlingen kan hjälpa henne – och om hon verkligen ska behöva betala den själv.

Nina Törnström är mitt i livet men tvingas leva nära döden efter beskedet att hennes äggstockscancer kommit tillbaka och spritt sig i buken.

Landstinget i Östergötland har erbjudit henne cellgifter i omgångar och en prognos om att få leva tio år till.

Men Nina som idag är 42 år nöjer sig inte med det. Hon har vänt sig till Uppsala Cancer Clinic för att få deras bedömning om en tuffare behandling med operation och cellgifter i buken kan ge henne en bättre prognos och längre tid att leva.

Omtumlande besked

För några dagar sedan kom beskedet.

– Vi kan inte operera dig, sa läkaren Haile Mahteme på telefon till Nina.

Nina Törnström återger samtalet med låg röst. Enligt Nina sitter sitter cancern illa till och behöver krympas. Man måste också klargöra eventuella metastaser på lungorna.

– Det är klart att man blev ledsen, säger hon och samlar sig.

Hon hade hoppats på deras aggressiva kirurgi, cellgifter direkt i buken och en längre överlevand än den med traditionella cellgifter. Men istället säger experterna på Uppsala Cancer Clinic att hon ska tacka ja till den behandling som landstinget i Östergötland erbjuder med just traditionella cellgifter.

– Först blev jag bestört på många sätt. Just nu pågår en omfattande insamling för att jag ska kunna köpa behandlingen hos den privata kliniken i Uppsala. Det behövs 400 000 kronor och nästan hälften har redan kommit in. Vad ska jag till exempel säga till dem som ska göra en konsert för mig på måndag? säger Nina Törnström.

Insamlingarna fortsätter

Men Paula Casimiro, som håller i konserten, säger att beskedet från Uppsala inte stoppar henne.

– Nina ska ha pengarna, kanske kommer det att gå att operera och förlänga livet i framtiden, annars får hon själv bestämma vad hon vill göra med pengarna, kanske en resa med sonen eller skänka vidare till något annat välgörande ändamål, säger hon.

För kliniken i Uppsala har lämnat ett litet hopp. När Nina har genomgått behandlingen i Linköping och misstänkt cancer krympt så kanske man kan operera.

– Det känns som ett hopp, säger Nina.

Läkarna oeniga

Men hon kommer då att få betala behandlingen för 400 000 kronor själv, för onkologen i Linköping kommer inte att remittera henne.

– Kirurgin i Uppsala är intressant, men för experimentell, säger Per Rosenberg som är ansvarig för gynonkologin i Östergötland.

Framförallt när det gäller återfall som Nina och en andra omgång av cellgiftsbehandling, fortsätter han.

Han menar att det inte finns evidens, bevis och tillräcklig forskning, för att metoden i Uppsala skulle vara bättre än att ge cellgifter intravenöst på traditionellt sätt som man gör i Linköping.

Samtidigt är Östergötland med i en studie för att utröna om äggstockspatienter kan dra nytta av den aggressiva kirurgin och lokal behandling i buken med cellgifter.

”Vi har exempel”

I Uppsala däremot menar experterna som jobbat med metoden i över tio år att det visst finns bevis för ökad överlevnad till och med för patienter med äggstockscancer som fått återfall och opererats.

– Vi har exempel, även om de är få, säger Haile Mahteme, medicinskt ansvarig i Uppsala.

Och att behandlingen av cancer som pritt sig till bukhinnan gennerellt sett är framgångsrik menar han kan man se i internationella studier redan från 2006.

Men Per Rosenberg menar att metoden aldrig riktigt fått något genombrott. Dessutom beror det på varifrån cancern härstammar. Det är stor skillnad om den som i Ninas fall härstammar från äggstockarna eller från till exempel tarmarna. I Ninas fall är inte Uppsalametoden att rekommendera, menar han.

Läkarna i Linköping och Uppsala står alltså mot varandra och att patienter som Nina tar saken i egna händer, tar ut journaler och frågar fler vårdgivare om råd, blir allt vanligare.

Allt fler gör som Nina

– Människor är idag mer krävande, vill fatta fler egna beslut och litar inte på auktoriteter, säger Per Rosenberg i Linköping.

– Att människor engagerar sig i sin vård leder till bättre läkning, säger Haile Mahteme i Uppsala.

Men vården är inte rättvis. Till kliniken i Uppsala kommer människor som lyckats med banklån eller insamlingar, som Nina, eller de som är rika.

– Ja, hit kommer faktiskt patienter med tjocka plånböcker, säger Haile Mahteme. Och det är inte jämlik vård, fortsätter han.

För Nina Törnströms del väntar nu minst sex månader med fyra omgångar cellgifter. Sedan är det dags för nya beslut.

– Men nu finns det ett hopp och jag måste bara fokusera om. Målbilden är en operation – inte nu, men i framtiden, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.