Brändes i duschen på servicebostaden – avled efter tre dygn

Uppdaterad
Publicerad

En person med en förvärvad hjärnskada fick hjälp att duscha på en servicebostad i Linköping. Men brändes av det varma duschvattnet och avled efter tre dygn på sjukhus. Nu har Linköpings kommun gjort en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Den drabbade personen bodde i en servicebostad i Linköping. Där bor vuxna personer som har fått en hjärnskada i vuxen ålder, till exempel efter en stroke eller olycka. De som bor där behöver omfattande hjälp av personal.

Hör plötsligt ett konstigt ljud

Personen skulle duscha och fick hjälp av en personal som kände på vattnet, bedömde att det var lagom varmt och lämnade över duschen så att personen kunde duscha själv som vanligt.

Plötsligt hör personalen ett konstigt ljud från personen och ser att benet rycker. Personalen stängde av vattnet, lade en handduk över personen och spolade kallt vatten.

Sjuksköterskan kom efter en timme

Personalen ringde upp en sjuksköterska, som sa att det brända området skulle kylas. Personalen ringde efter en stund igen och bad att sjuksköterskan skulle komma.

En timme efter händelsen undersökte sjuksköterskan den brännskadade personen som då hade blåsor. Sjukskterskan ringde och rådgjorde med hudmottagningen och därefter kom en ambulans och hämtade personen till sjukhuset.

Dog efter tre dygn

Personen dog på sjukhuset efter tre dygns vård.

Linköpings kommun har nu gjort en Lex Sarah-amälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Orsaken till det varma vattnet ska ha varit ett fel i undercentralen som gör att varmvattnet som går ut blir för varmt, konstaterade fastighetsförvaltaren enligt anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.