Arkivbild. Foto: SVT

Demenssjuk blev av med trygghetslarm – avled

Publicerad

Personalen på ett vårdboende i Mjölby kommun tog bort trygghetslarmet för en demenssjuk man när han ansågs larma för mycket. Senare hittades han död på golvet i sitt rum, rapporterar P4 Östergötland.

Eftersom ingen dokumenterade när larmet togs bort är det oklart hur länge mannen låg död.

– Vi har ett gammalt larm i huset så om någon trycker på larmet hela tiden sabbar det alla andras larm och då kan man plocka ett larm just då, men det som brast var att vi inte dokumenterade det, säger verksamhetschef Susanne Hallberg Brandt, till radion.

– En undersköterska har inte rätt att ta bort ett larm utan att dokumentera, utan att prata med överordnad. Där har vi brustit.

Händelsen har inte anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, trots att mannen avled i oktober. Det norska bolaget Norlandia, som driver demensboendet på uppdrag av Mjölby kommun, säger att en intern utredning fortfarande pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer