Kaisa Karro (S) och Britt Åkerlind, smittskyddsläkare. Foto: Christian Zetterdahl/Mimmi Moberg/SVT

Personlig lockdown fortsätter gälla i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen meddelar Region Östergötland att den personliga lockdownen ligger kvar över helgen. Från och med den 17 maj gäller nationella rekommendationer igen.

Enligt regionen finns det tecken på att östgötarna tagit till sig av budskapet.

– Jag vill tacka och berömma östgötarna. Det är många som har gjort uppoffringar de här veckorna för att minska smittspridningen och det är glädjande att se att det har haft effekt. Nu är det jätteviktigt att vi inte slappnar av utan fortsätter ta ansvar. Tillsammans ska vi ta oss ut den här krisen, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

”Kritiska veckor just nu”

Beslutet att införa en personlig lockdown grundade sig framför allt på det hårda trycket på vården.

– Vi har några kritiska veckor just nu och det verkar som att många har skärpt till sitt beteende. Vi ser en minskning i både antal provtagningar för covid-19 och andel positiva svar. Men vi har fortfarande många patienter inom den avancerade slutenvården och vi måste hela tiden vara beredda på att smittspridningen kan gå upp snabbt igen. Så vi måste fortsätta följa rekommendationerna, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland i pressmeddelandet.

Från och med måndag den 17 maj gäller de nationella rekommendationerna igen.

I ett tidigare inslag berättar regionrådet Kaisa Karro (S) om varför man valde att införa en personlig lockdown. Mer om det i klippet nedan:

Det gäller från och med 17 maj:

• Barn och ungdomar födda 2002 och senare börja med tävlingar och matcher utifrån Folkhälsomyndighetens senaste lättnader.

• Vaccinerade med dos 1 kan, när det har gått tre veckor, också träffa fler personer, företrädesvis utomhus.

• Grundläggande rekommendationer gäller precis som tidigare. Det handlar om att stanna hemma vid minsta symtom, arbeta hemifrån om man kan och hålla avstånd till andra – minst två meter. Ska man träffas bör man göra det utomhus.

Källa: Region Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet