Hela området Garnisonen utrymdes och spärrades av. Arkivbild. Foto: Fredrik Ahl/SVT

Placerade bombattrapp vid polishus – 16-åringar dömda

Uppdaterad
Publicerad

Två 16-åriga pojkar döms av Linköpings tingsrätt för sabotage efter att ha placerat ut ett bombliknande föremål i närheten av polishusets reception i området Garnisonen den 12 juni förra året.

De skickade också ett mejl till polisen där det stod att bombens avsändare var Hells Angels i Norrköping. Fem dagar innan pojkarnas bomblarm detonerade den stora sprängladdningen på Ådalagatan.

I åklagarens bevisning fanns filmer och bilder tagna av pojkarna själva och som visar hur de konstruerar attrappen och sedan placerade ut den.

Kostade NFC 1,3 miljoner

Konsekvensen av tilltaget blev att i stort sett hela det gamla garnisonsområdet fick utrymmas i flera timmar. Förutom polisen finns där också domstolarna, åklagarmyndigheten, Nationellt forensiskt centrum (NFC) och Rättsmedicinalverket, samt bostäder, restauranger och skolor.

Enbart NFC beräknar att avbrottet kostade dem ungefär 1,3 miljoner kronor i förlorad arbetstid för myndighetens 400 anställda. Det ökade också handläggningstiderna för deras ärenden.

”Var just det som eftersträvades”

Tingsrätten fann bevisningen mot 16-åringarna stark och skriver i domen:

”Med hänsyn till att attrappen placerades vid polishuset och att gärningsmännen skickade ett e-postmeddelande till polisen om en bomb i Linköping framstår det som att polisens agerande med utrymning och avspärrningar av området var just det som eftersträvades av NN och XX.”

Den ene 16-åringen döms till 75 timmars ungdomstjänst. Den andre 16-åringen döms till ungdomsvård och 140 timmars ungdomstjänst. Detta eftersom han var en av två gärningsmän som rånade och misshandlade en ung man den 14 april i år.

Se pådraget som orsakades av bomblarmet i videoklippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett större område i Garnisonen är avspärrat efter att ett misstänkt föremål har hittats utanför polishuset i Linköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet