Plågade katt med kondom – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

En numera 21-årig man på Gotland döms av Svea hovrätt till dagsböter för djurplågeri. Han trädde 2017 en kondom över huvudet på en katt. Händelsen filmades och klippet spreds i sociala medier.

Videon ledde till att mannen hotades och 2017 bad mannen om poliseskort hem eftersom han var rädd för hämndaktioner. Polisen uppgav då att ”det var upprörda känslor”. Enligt Hela Gotland, som först rapporterade om domen, ska katten på klippet se plågad och panikslagen ut när den inte får luft.

Målet prövades då i tingsrätten och mannen samt en 18-årig kvinna, som filmade djurplågeriet, friades. Kvinnan frias även av hovrätten, men mannen döms till 60 dagsböter á 50 kronor. Hovrätten menar att hans brott går att styrka med hjälp av trovärdiga vittnesmål samt att hans skuld är ställd utom rimligt tvivel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet