Foto: Peder Sterlinge/Okidoki arkitekter

Planarbetet med Vallastaden kan ge Linköping pris

Uppdaterad
Publicerad

Linköping är en av fem kommuner som har chans att få Sveriges Arkitekters Planpris för bästa planarbete. Juryn har sett stor kreativitet för att möta kraven på fler bostäder och samtidigt få fram trivsamma livsmiljöer som är mer än bostadsområden.

Juryn har undersökt ett 30-tal planförslag, processer och projekt och besökt flera kommuner.

– I brist på en tydlig statlig bostadspolitik har vi sett hur uppdraget att bygga bort bostadsbristen hamnar hos kommunerna. Många är kreativa, testar, prövar och lär av varandra, säger Bengt Andrén, ordförande i Planprisjuryn, i ett pressmeddelande.

Juryns motivering

Linköpings kommun är nominerad för sitt planarbete för Vallastaden. Ett utdrag ur juryns motivering lyder ”Stadsbyggnadsstrategin att låta en mångfald av aktörer bygga med blandade boendeformer i täta kvarter med små tomter togs fram i en arkitekttävling. Kommunen investerar i VA, energi, parker och gator som prioriterar cykel. Det har höjt området från C- till A-läge.”

”Intensivt planeringsarbete”

– Vi är mycket glada över nomineringen. Äntligen börjar vi se resultatet av några års intensivt planeringsarbete. Arbetet har varit komplext med många inblandade aktörer vilket ställt stora krav på samarbete. Vallastaden är ett unikt projekt som sätter människan och miljön i fokus. I Vallastaden tar vi oss an utmaningar gällande både social- och ekologisk hållbarhet, säger ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden Elias Aguirre (S), i ett pressmeddelande.

Sveriges Arkitekter delar ut Planpriset till en kommun för att lyfta fram exempel på bra samhällsplanering och stadsbyggnad. Priset delas ut på Arkitekturgalan på Cirkus i Stockholm den 29 november.

Övriga nominerade kommuner:

Göteborg: Planprogram för Frihamnen

Ur juryns motivering: ”En medborgardialog om stadsutvecklingsprogram för Frihamnen har på kort tid gjort visionen känd genom att idén om en bastu på kort tid byggts. Markanvisning med krav på låga hyror och en planprocess i dialog med exploatörerna är andra exempel på innovativa arbetssätt.”

Karlshamn: Bevarande- och utvecklingsplan

Ur juryns motivering: ”Planen visar på en föredömlig metod för att dra nytta av ett riksintresse utan att det blir ett hinder för utvecklingen. Genom att underlätta kommunens och länsstyrelsens avvägningar i bygglov utifrån en helhetsbedömning har planen möjliggjort nutida intressanta tillägg.”

Stockholm: Planarbete för Södra Värtahamnen

Ur juryns motivering: ”Detaljplanen för området utvecklas i två etapper utifrån en förstudie av stadsbyggnadsstrategin som anger slutna kvarter, mycket växtlighet och ett gatu- och parkstråk som kopplar området till innerstaden. Planstrukturen utvecklas nu i samverkan med de byggherrar som fått markanvisningar.”

Uppsala: Planarbete för Östra Sala Backe

Ur juryns motivering: ”Sedan planprogrammet antogs 2011 har Uppsala tack vare nya arbetsprocesser och en ny organisation gått från 7 till 50 byggande aktörer. Det har utvecklats till en innovationsstrategi för att både öka takten och utbudet av kvalitet och hållbara boenden.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.