Plastpartiklar förorenar Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Alla prover som togs av Örebro universitet i somras innehöll mikroskopiska plastpartiklar.

Mikroplaster, partiklarna som blir kvar av plast, har i flera år hittats i haven, och det har väckt stor uppmärksamhet världen över. Men det finns inte lika mycket forskning eller uppmärksamhet om mikroplast i insjöar, åar och stora floder, skriver Nerikes Allehanda. Provtagningarna i Vättern tillhör de få i Sverige.

Enligt forskningsledare Anna Kärrman vid Örebro universitet är detta understuderat och mängderna som funnits är jämförbara med de som hittats i Mälaren.

Kan bli kvar i hundratals år

– Vi är helt säkra på att vi hittat mikroplaster i Vättern. Frågan är hur mycket och vilken typ det handlar om, det måste vi analysera proverna lite mer för att få svar på , säger Anna Kärrman.

– Vi är inte jätteförvånade, men det hade varit bra om det varit mindre. Plast kan bestå i flera hundra år. Det är resterna av våra nutida produkter som plastmuggar, krämer och syntetkläder. Att mikroplast finns i vattenmiljön är en onödig stress på naturen som redan är så belastad av kemikalier, berättar Anna Kärrman.

Forskarna ser allvarligt på plastfynden eftersom fåglar och fisk får i sig dessa mikroplaster men man vet ännu inte hur det påverkar det ekologiska systemet. Däremot tror de att antalet partiklar i sjöar blir större per liter vatten eftersom spädningseffekten i hav är högre.

Alla prover innehöll mikroplast

Proverna av Vätterns vatten gjordes i augusti, vid fem platser från norr till söder. Prover togs både nära ytan och på 15 meters djup. Alla proverna innehöll mikroplast. Anna Kärrman är forskningsledare vid forskningscentrumet MTM (Människa, teknik, miljö) vid Örebro universitet, hon har gjort expeditioner i både Stilla havet och i Östersjön för att studera mikroplaster.

Vätterndagen i Motala

På torsdag hålls den återkommande Vätterndagen, i år i Motala. Då kommer medarbetare från MTM vid Örebro universitet att presentera vad de hittills vet om mikroplaster i Vättern.

– Det är viktigt att skapa medvetenhet om problemet, säger David Vigren, kemist vid Universitetet och en av dem som tog proverna i somras.

Planer finns att vatten från Vättern ska bli dricksvatten till en del kommuner. Något som forskarna i dagsläget inte vet är hur det kan påverka oss människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.