Sten Walther, överläkare vid US i Linköping, berättar om siffrorna. Foto: SVT// TT/ERIK G SVENSSON

Platsbrist på intensiven ökar dödsfallen

Publicerad

Att det råder platsbrist inom vården är ingen nyhet, men nu visar en studie att patienter riskerar att dö när de flyttas från en intensivvårdsavdelning på grund av platsbrist.

Genom statistik från Svenska intensivvårdsregistret kan Sten Walther, överläkare vid US i Linköping, påvisa att risken för att dö om en patient måste flyttas från en intensivvårdsavdelning till en annan, ökar med 24 procent, jämfört med om en patient flyttas på grund av medicinska skäl.

I absoluta tal betyder det att mellan 30 till 50 personer i Sverige dör årligen, på grund av att de flyttas till en annan avdelning.

Flytt av patienter allt vanligare

Att flytta intensivvårdspatienter på grund av resursbrist blir dessutom allt vanligare. Det visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort.

2010 flyttades svårt sjuka patienter 335 gånger i Sverige på grund av platsbrist. 2018 var den siffran mer än fördubblad, 872 patienter.

Intermediärplatser del av lösning

Martin Magnusson, tidigare vårddirektör i Östergötland med ansvar för patientsäkerhet, menar att ett sätt att minska riskerna är att skapa ett mellanting mellan intensivvårdsplatser och vanliga vårdplatser – så kallade intermediärplatser.

– Alla patienter som ligger på intensivvården behöver kanske inte ligga på intensivvårdsavdelningen, men de behöver ligga på vårdavdelning som har högre vårdinsatser än en vanlig vårdavdelning, så det tror jag skulle kunna bli en bra avlastning för intensivvården och då få ett bättre vårdflöde, säger han.

Även Sten Walther har tankar om intermediärplatser som en del av lösningen, när nu vården har möjlighet att använda resultaten av studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.