Hör här vad man pratar om på en podcast-lektion. Foto: SVT

Läraren: ”Ni måste alltid gå för långt för att lyckas med podden”

Uppdaterad
Publicerad

Med poddradio kom inte bara ett nytt sätt att lyssna på radio utan också helt andra värderingar om vad som får sägas i radio. När vi besökte en lektion på Linköpings universitets podcastkurs så diskuterade man hur viktigt det är att provocera.

Fenomenet med poddradiosändningar fick sitt stora genombrott i Sverige för drygt tio år sedan, när många på egen hand började lägga ut sina poddradioprogram på nätet.

Linköpings universitet är en av de första universiteten i landet med att erbjuda en podcastkurs.

– Det går ju inte att hålla emot, det är ju en ljudrevolution som pågår och en podcastboom, säger Annelie Norberg, kursansvarig för podcast-kursen.

Hör i klippet ovanför vad man pratar om på en lektion.

Poddundervisningen hålls i Norrköping. Alla elever får göra sina poddar och det är en stor spridning av ämnesområden. Foto: SVT

Poddtävling kan ge kontrakt

Poddundervisningen hålls i Norrköping. Alla elever får göra sina egna poddar och det är en stor spridning av ämnesområden.

Någon gör en podd om förändringsarbete som ska kunna användas inom myndigheter, någon annan en kurs i Shakespeares dramer, en tredje vill provocera och ifrågasätta PK-normer.

På kursen hålls också en tävling som kan sporra eleverna. Vinnaren får ett kontrakt med ett av landets största poddradioföretag.

– Tävlingen är frivillig, men vi vill att det ska kännas att det är på allvar, att det blir lite nerv, säger Annelie Norberg.

Podcastävlingen 2019 pågår mellan 24 april – 6maj – här kan du höra bidragen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.