Polis: ”Det kommer ingen – vi sitter i en tom lokal”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag är poliskontoret i Österbymo, Ydre kommun, helt stängt. I Kisa senareläggs i stället öppettiderna.

– Under tiden vi haft mätningar har vi sett att det inte kommer någon alls – vi sitter i en tom lokal, säger Sofia Hedberg, kommunpolis i lokalpolisområde Linköping.

Det formella beslutet om att stänga kontoret i Ydre är inte taget än. I Kisa, Kinda kommun, kommer poliskontoret från och med idag vara öppet helgfria måndagar klockan 16-18.

– Där har vi haft lite fler besökare, men öppet mellan 12 och 16, när de flesta jobbar, säger Sofia Hedberg, kommunpolis med ett utökat ansvar för just Ydre och Kinda.

Ydre

Områdespoliser

Hon menar att polisens resurser utnyttjas bättre om de satsar på att synas mer ute.

– Vi är ju på orten och syns när vi genomför till exempel trafikkontroller och kontrollerar konkreta brottsmisstankar.

Den lokala polisen går också att nå via andra kontaktytor som polisens hemsida, enligt Hedberg.

– Vi har också områdespoliser som är knutna till orten och när det kommer larm åker ju våra ingripande patruller.

Prioriteringar

– Jag tycker dock att det ibland finns ärenden som prioriteras som resursbrist av den regionala ledningscentralen, och vi skickar ingen patrull. Men, om motsvarande händelse skett i Linköping, hade vi sänt en resurs. Jag önskar en större närvaro på de mindre orterna.

När det gäller larmstyrda insatser skickas enheter till Ydre ofta från Tranås eller Eksjö.

Kraftsamlar

– Hos allmänheten finns det fortfarande en känsla av att det var bättre när vi hade polisstationer i Kisa och Åtvidaberg. Fast när det händer saker så kraftsamlar vi – till exempel vid mordförsöket i Kisa under sommaren.

Hedberg anser också att Ydre är en av Sveriges tryggaste kommuner och de signaler hon får från bland annat företagare är att det fungerar bra idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ydre

Mer i ämnet