Jagade och körde på elcyklist som skjutsade – polis frias

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten river upp den fällande domen mot en polis i Motala som åtalats för att ha jagat två personer på elcykel med sin patrullbil – vilket ledde till en krock där duon skadades.

Det var på Platensgatan den 9 maj 2020 som polisen bad en man i 20-årsåldern som blev skjutsad på en elcykel att hoppa av från pakethållaren. Polismannen blev inte lyssnad på och följde efter männen på elcykeln i sin polisbil. Enligt åtalet ska han därefter ha kört för nära och sedan kolliderat med cykeln.

Linköpings tingsrätt dömde polisen som skyldig till vållande till kroppsskada och påföljden dagsböter på sammanlagt 11 400 kronor.

Hovrätten skriver visserligen att polismannen borde ha hållit större avstånd till cykeln när han körde efter, men anser samtidigt att han varit ”omedvetet oaktsam” och att de aktuella skadorna varit ringa. Han frias därför helt från brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet