Andreas Thorsén, jourförundersökningsledare. Hör mer om arbetsmetoden i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Polis och åklagare ska jobba snabbare i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Från 18 januari 2021 ska polisen kunna avsluta vissa typer av utredningar på plats. Det handlar till exempel om trafikbrott samt ringa stöld och ringa narkotikabrott. Arbetssättet kallas snabbare lagföring, skriver polisen på sin sajt.

Snabbare lagföring är ett regeringsuppdrag till Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Kriminalvården och Domstolsverket.

Regeringen har ändrat lagstiftningen så att polis i yttre tjänst med hjälp av jourhavande förundersökningsledare kan avsluta utredningen på plats. De ska bland annat kunna räkna ut böter och ge en misstänkt tid för huvudförhandling vid tingsrätt. Förhoppningen är att det här sättet att jobba ska korta utredningstiden med sex till åtta veckor.

Norrköping

De delar av lagarna som ändrats berör tillgänglighetsdelgivningar, samt att få fullmakt för strafföreläggande påskriven av misstänkt på plats. Ansvaret att komma till domstol hamnar också på den misstänkte – denne kan dömas även frånvarande.

Snabbare lagföring är ett regeringsinitiativ som rullar ut stegvis i landet efter ett lyckat försök i Stockholms polisområde Nord.

Hör mer om arbetsmetoden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet