En man i 30-årsåldern har skjutits till döds på Styrestagatan i centrala Norrköping. Foto: Niklas Luks

Polis sköt man i nödvärn i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern har skjutits till döds av polis natten till fredag i Norrköping.

Mannen skulle genomgå en läkarundersökning i hemmet, och fick besök av läkare och två poliser när mannen gick till attack. Enligt uppgifter till Aftonbladet blev den attackerande mannen skjuten i trapphallen.

– Det uppstår en nödvärnssituation och en av poliserna avfyrar sitt tjänstevapen, säger Mikael Ehne, vakthavande befäl på polisregion Öst till SVT Nyheter.

Polisen hänvisar till Brottsbalken. Där i står skrivet att poliser får skjuta när de själva eller andra utsätts för hot eller svårare våld som kan orsaka allvarlig skada, till exempel en person med kniv eller skjutvapen.

En teknisk undersökning görs nu på platsen.

Utreds som försök till mord

Händelsen utreds som försök till mord vad gäller 30-åringens agerande. Samtidigt kopplas en intern utredningsåklagare in som brukligt vid den här typen av händelser, för att undersöka eventuellt tjänstefel i polisens agerande.

– Polisen har inte bara rättighet utan också skyldighet att använda våld för att skydda sig själva om det krävs. Sedan är det naturligtvis en massa regler kring det, berättar Martin Tidén, intern utredningsåklagare.

I övrigt är polisen mycket förtegen om händelsen. De kan inte berätta särskilt mycket innan förundersökning och utredning har skett.

– Vi ska reda ut om det har begåtts ett fel eller inte i den här händelsen. Naturligtvis ser vi väldigt allvarligt på detta, men den här förundersökningen har startats och kommer att gå till på samma sätt som vid andra händelser, säger Martin Tidén, intern utredningsåklagare.

– Vi utreder just nu händelsen för att kunna hålla förhör. Vi har initiala händelser och bakgrund till vad som hänt men det vill jag inte kommentera. Det som är intressant för mig gällande den här händelsen är vad som gör att detta händer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer