Foto: Patrik Widegren /SVT

Polisbilar utrustas med hjärtstartare

Uppdaterad
Publicerad

Polisbilar på Gotland kommer inom en snar framtid att utrustas med hjärtstartare. På det här sättet ska också polisen kunna larmas till personer som fått hjärtstopp.

Erfarenheter från bland annat Stockholm visar att det här kan rädda liv.

– Det finns situationer, till exempel om vi har ett pågående missbruk av spice och någon får andningsuppehåll, så är det ett utmärkt hjälpmedel om vi kommer först till plats, säger Roger Nyd hos Gotlandspolisen.

Om fyra veckor kommer personalen att utbildas på utrustningen. Till en början kommer sex av polisbilarna på Gotland att få hjärtstartare.

– Det är de bilarna som rullar dygnet runt på våra vägar på Gotland, säger Roger.

Ju snabbare desto bättre

Hjärtstartare i polisbilar används i bland annat Göteborg och Stockholm. När ett larm om hjärtstopp kommer till 112, så är det numera inte bara räddningstjänst och ambulans som skickas, utan också polisen. Den som kommer först på plats kan börja med de livräddande insatserna. När det gäller just hjärtstillestånd så är tiden livsviktig. Om en hjärtstartare finns på plats inom tre minuter så är överlevnaden 70 procent. Överlevnaden minskar sedan med tio procent per minut.

– I Stockholm räddade man 110 liv förra året med de här hjärtstartarma i polisbilarna. Jag hoppas givetvis att vi kan rädda ytterligare några liv här på Gotland, säger Roger.

Måste prioritera

I vissa lägen kan det dock hända att polisen larmas till ett hjärtstopp samtidigt som ett brott sker eller pågår.

– SOS Alarm larmar ut det här och sedan är det vår ledningscentral som prioriterar vilket larm som är viktigast. Då får vi avgöra om ambulansen enbart ska åka på det här eller om vi också ska försöka komma först till platsen, säger Roger Nyd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer