Mats Pettersson leder utredningen från polisens sida. Foto: SVT

Polisen om gamla fallet: ”Vi kommer inte att ge oss”

Uppdaterad
Publicerad

1996 mördades den 46-åriga nattportieren på Wisby Hotell. 22 år senare är mordet fortfarande olöst. Tack vare ett dna-spår säger sig polisen nu vara närmare än någonsin att hitta en lösning.

Denna vecka befinner sig delar av polisens Kalla fall – grupp på Gotland.

– Vi ska hålla förhör med 6-7 personer som är omnämnda i utredningen och sedan ska vi topsa tre personer, säger Mats Pettersson som leder utredningen från polisens sida.

Denna senaste Kalla fall-grupp har sedan man tog upp fallet på nytt gjort ett nytt DNA-fynd, en profil, på brottsplatsen. Fyndet gjordes för några månader sedan och man misstänker att det kan tillhöra gärningsmannen.

– Det är jättebetydelsefullt. Det kan innebära att vi får en lösning. Men man måste vara realistisk och värdera det här på rätt sätt. Men det kan vi göra först när vi vet vem som har avsatt det här spåret, säger Mats Pettersson.

Utökad sökning ger hopp

Det relativt nya DNA-spåret har inte gett någon träff i polisens register. Men utifrån DNA:t har polisen gjort en så kallad familjesökning för att hitta människor som är släkt med personen som lämnat spåret.

Man har fått mer än 200 träffar och nu handlar det om att gå igenom dessa och minska antalet. När man gjort detta så kommer att topsa de kvarvarande för att försöka få en träff.

– Det är möjligt att de kan gå in på den här DNA-träffen som kan tillhöra gärningspersonen. Men det kan också tillhöra någon som har kontaminerat platsen, det vet vi inte ännu, säger Mats Pettersson.

Närmare lösning än någonsin

Om familjesökningen inte kommer fram till någon träff mot gärningsmannen, så kan man eventuellt använda spåret för att göra en fantombild.

– Då tar man fram genetiskt ursprung, ögon, hårfärg, var man kommer ifrån. Sedan tar man fram en fantombild som bygger på antaganden och sannolikheter som man sedan kan publicera.

Mats Pettersson menar att man aldrig varit så här nära en lösning på det gamla mordet.

– Vi kommer inte att ge oss. Vi kommer att göra allt vad vi kan för att lösa det här. Nu ska vi först identifiera profilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet