Arkivbild. En påkörd räv ligger vid vägkanten till en motorväg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen om viltolyckor: ”Väj inte för mindre djur”

Uppdaterad
Publicerad

Det inträffar enligt polisen cirka 11 000 viltolyckor per år i polisregion Öst, där länen Jönköping, Södermanland och Östergötland ingår. Två tredjedelar av dessa sker mellan september och november.

En del av viltolyckorna är så kallade ”väjningsolyckor”, det vill säga att olyckan inte uppstått i kollisionen med djuret, utan när föraren försökt att väja undan.

– Generellt ska man inte väja för mindre djur. Bilarna är så säkra i dag att man sitter relativt säkert i en personbil vid en kollision med ett rådjur, personskadorna kan bli mycket värre om man väjer och kör in i ett träd eller mötande trafik, säger Tommy Åkerberg, ansvarig hos polisen för viltolyckor i Jönköpings län, i ett uttalande på polisens webb.

Per-Anders Eriksson, ansvarig för viltolyckor hos polisen i Östergötland, menar att varje olyckssituation är unik och att man ska använda sitt omdöme.

– Om trafiksituationen tillåter det kan man väja och inte ta den risk det innebär att köra på ett mindre djur.

”Ett skadat vildsvin är alltid farligt”

En viltolycka ska alltid anmälas till polisen och märkas ut. För vildsvinsolyckor är däremot rekommendationen att man inte stannar på platsen där vildsvinet ligger skadat eller dött. Det är bättre att åka cirka 100 meter därifrån och sedan märka ut platsen.

– Ett skadat vildsvin kan vara aggressivt och gå till anfall. Man ska inte gå ut på platsen, säger Per-Anders Eriksson.

Nästa vecka har polisen en nationell insatsvecka mot viltolyckor där man vill sprida information om och förebygga viltolyckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.