Polisen satsar mot penningtvätt – många unga drabbas

Publicerad

Enligt polisen är det vanligt att kriminella vill rekrytera ungdomar till att tvätta pengar. Nu satsar Polisregion Öst på information riktat mot ungdomar, unga vuxna och deras vårdnadshavare.

– Den stora risken är att det här är den första kontakten man har med den kriminella banan, säger Annika Öhmark, gruppchef vid Polisregion Östs bedrägerienhet.

Just penningtvättsbrott är något som ökat i Polisregion Öst. Statistik som SVT Öst begärt ut från Brottsförebyggande rådet visar att antalet anmälda brott om penningtvätt dubblerades förra året jämfört med åren innan.

– Många brott handlar om pengar i grunden och vi ser att både inom den grova organiserade brottsligheten och annan brottslighet att man behöver få ut pengarna och då är det här ett sätt – att använda sig av penningmålvakter, säger Annika Öhmark. 

100 åtalades

Senaste åren har det varit flera större penningtvättshärvor i Östergötland. Till exempel åtalades ett hundratal personer misstänkta för brottet vid Linköpings tingsrätt förra sommaren. Där hade 17 olika målsägande blivit lurade på ett likande sätt och pengarna ”swishades” sedan till flera penningmålvakter. 

I videon berättar Annika Öhmark vad man ska tänka på för att minska risken att uttnytjas.

Statistik anmälda penningtvättsbrott:

2015: 204 anmälda brott

2016: 155 anmälda brott

2017: 106 anmälda brott

2018: 693 anmälda brott

2019: 543 anmälda brott

2020: 1231 anmälda brott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.