Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utredningsledare John Skoog berättar om våldet som mötte poliserna den 17 april i Skäggetorp i klippet. Foto: Lovisa Gelin/Axel Brantemo/SVT

Utredningsledaren: Polisen sköt varningsskott även i Skäggetorp

Uppdaterad
Publicerad

Idag väcktes det första åtalet efter de så kallade Påskupploppen i Östergötland. Tre personer åtalas nu för grovt sabotage mot blåljusverksamhet för händelserna på söndagen den 17 april tidigare i år. Under en pressträff presenterades dessutom mer information – bland annat avlossade polis skott i samband med händelserna i Skäggetorp.

– Jag blir chockad och lite förtvivlad över att människor är beredda att använda så mycket våld till polisen. Vi hade inte räknat med att mötas av det våldet som vi möttes av både den 14 och den 17 april, säger John Skoog som är utredningsledare.

Bara tre personer åtalades idag, men många fler är misstänkta för brott och fler åtal är enligt åklagare och polisen att vänta framöver. I åtalet beskriver åklagaren våldet som omfattande. Det har bland annat kastats sten och andra lösa föremål mot poliserna och sparkar och slag har också riktats mot polisen.

Våldsamma upplopp i Sverige

25 skadade poliser

Totalt skadades åtta polisfordon i samband med händelserna den 17 april tidigare i år och minst 25 poliser skadades. Under en pressträff meddelande utredningsledare John skoog att varningsskott även avlossades av polisen i Skäggetorp. En händelse som är under utredning.

I klippet ovan berättar han mer om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet