Den nya 500-kronorssedeln är den som förfalskats. Foto: SVT

Polisen varnar för falska sedlar i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Flera unga personer med koppling till Norrköping misstänks för penningförfalskning och polisen har tagit utrustning för tillverkning av sedlar i beslag. Polisen uppmanar till vaksamhet.

Vid lunchtid på fredagen gick polisen ut med en varning till allmänheten om falska sedlar i omlopp i Östergötland. Ett tjugotal 500-kronorssedlar har lämnats in till polisen som bedömer att det finns flera sedlar än så i omlopp. En förundersökning om penningförfalskning har inletts.

– Den första sedeln kom in 30 maj, sen kom det in flera häromdagen, säger polisens presstalesperson, Björn Öberg.

Polisen har som ett led i sin utredning gjort tillslag mot en bostadsadress i Norrköping där utrustning för tillverkning har tagits i beslag. Flera personer i åldrarna 15 till 20 år är misstänkta för brott. Förhör har hållits men i nuläget är ingen person frihetsberövad.

Polisen: Var vaksam

De falska sedlarna har använts vid köp av små belopp, till exempel en dricka, och har betalats med 500-kronorssedlar. Därefter har kunden fått växel tillbaka. Sedlar har upptäckts runt om i länet – i Norrköping, Finspång, Linköping och Vikingstad.

Enligt polisen är det inte svårt att skilja pappret i den falska sedeln från det i en äkta.

– Det ska inte vara någon jättekvalitet, säger Björn Öberg.

Den som hanterar 500-kronorssedlar uppmanas därför till vaksamhet och den som misstänker att en sedel är falsk bör ta kontakt med polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer