• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Åsa Willsund presstalesperson polisregion Öst Foto: Hasse Holmberg/TT/Polisen

Polisen varnar för ny form av äldrebedrägerier

Publicerad

En kvinna i 90-årsåldern, bosatt i Norrköping utsattes i veckan för kontokortsbedrägeri och bedragarna har använt sig av en enligt polisen specifik metod som de nu vill varna för.

Den äldre kvinnan fick ett telefonsamtal där en man utgav sig för att komma från hennes bank, mannen ska ha uppgett att man i coronatider erbjöd en särskild service, med hembesök för utbyte av kontokort.

Den äldre kvinnan informerades vidare om att hon skulle få besök av en kvinna, som skulle ta med hennes gamla kort för att sedan komma tillbaka med ett nytt.

Visade trovärdig legitimation

Kvinnan ska sedan ha kommit och hon ska ha uppvisat en trovärdig legitimation märkt med bankens namn, uppger polisen. Den äldre damen ska då ha lämnat ifrån sig sitt bankkort och kod. En kvart senare upptäcktes att ett uttag gjorts på 20 000 kronor. Något nytt bankkort levererades aldrig.

– I det här fallet så har det troligtvis lagt stor vikt vid att se hel och ren ut. Kvinnan som kom hem till damen ska ha beskrivits som stiligt klädd och ska ha agerat trovärdigt. Detta gör det naturligtvis ännu svårare för de utsatta att avgöra om det rör sig om en bedragare eller en tjänsteman, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen.

”Ring polisen direkt”

Denna typ av bankbedrägerier har setts i flera fall runt hela Sverige, men i Östergötland är detta hittills det enda i närtid, uppger polisen.

– Äldre personer kan ha svårt att se och höra eller kan ha svårt att ta till sig information om detta. Så om man har en äldre anhörig är det viktigt att man pratar och varnar om detta. Det är viktigt att hemtjänstpersonal och anhöriga berättar om tillvägagångssättet, säger Åsa Willsund.

Vidare uppmanar hon att utsatta kontaktar polisen direkt.

– Många skäms över detta, men man ska ringa polisen direkt, det ökar chansen för att vi får fast gärningspersonerna och att färre utsätts, säger Åsa Willsund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer