Polisen varnar för ny typ av nätbedrägeri

Publicerad

De utlovar prickfria utdrag ur belastningsregistret och tar endast några hundralappar i betalning. Polisen misstänker att den utsatte sedan drabbas av id-kapning.

– Det finns inget annat sätt att få ett utdrag ur belastningsregistret än via polisen, säger Martin Fransson, säkerhetsspecialist på polisens verksamhetsskydd. Det som beställaren får hem i brevlådan ser ut som ett utdrag, men är en falsk handling.

Bedragarna vänder sig framförallt till människor med ett kriminellt förflutet, då tidigare domar tas bort i de fabricerade utdragen, vilket kan vara eftertraktat på en arbetsmarknad med ökande krav på utdrag, skriver polisen på sin hemsida. Genom att bedragarna kommer åt personuppgifter kan de användas för id-kapning.

Polisen uppmanar nu allmänheten till försiktighet och avråder från hemsidor där beställningar av belastningsregisterutdrag erbjuds.

– Om du behöver ett utdrag ska du alltid begära ut det från Polismyndigheten, säger Martin Fransson.

Som privatperson har du rätt att begära ett utdrag ur belastningsregistret gratis en gång per kalenderår. Gäller endast för dina egna uppgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer